Mijn eerste koophuis.nl

Nationale Hypotheek Garantie


De Nationale Hypotheek Garantie (NHG), is de garantie die je kunt krijgen wanneer je een hypotheek afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. Deze garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.


Het kan voorkomen dat je in situaties terechtkomt, die het onmogelijk maken je hypotheekschuld af te lossen. Hierbij kun je denken aan arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding. Middels
NHG staat het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van je hypotheekbedrag aan de geldverstrekker. In sommige gevallen kan het Waarborgfonds je restschuld zelfs kwijtschelden. Dit kan echter alleen wanneer je er zelf alles aan gedaan hebt de schuld af te betalen.


De voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie

  • Met de NHG betaal je een lagere hypotheekrente.

  • In enkele gevallen kan het Waarborgfonds je restantschuld bij gedwongen verkoop kwijtschelden. Dit is alleen mogelijk als je aan kunt tonen er alles aan gedaan te hebben de schuld zoveel mogelijk te beperken. Bovendien treedt het Waarborgfonds alleen op indien je buiten je schuld in een probleemsituatie bent gekomen.

  • Met de NHG ben je er zeker van dat je nooit teveel leent. De reden hiervoor is dat NHG alleen mogelijk is als je voldoet aan bepaalde inkomensnormen.

  • Alle kosten die je moet maken om NHG te verkrijgen, zijn fiscaal aftrekbaar.

  • Je hoeft geen eigen geld in te brengen. Met NHG kun je naast de kosten voor de aankoop van de woning ook overige kosten meefinancieren. Hierbij kun je denken aan de kosten voor de makelaar, de notaris of de kosten voor een verbouwing.


Nationale Hypotheek Garantie afsluiten
Via iedere geldverstrekker en/of hypotheekadviseur kunt je NHG afsluiten. De aanvraag wordt tegelijk met de aanvraag voor een hypotheek bij de betreffende geldverstrekker ingediend. Je hoeft hier zelf verder niets voor te doen.


Voorwaarden
Om een Nationale Hypotheek Garantie voor je woning af te sluiten, zijn er een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Je kunt ook een NHG afsluiten wanneer je je eigen woning wilt laten verbouwen. Ook hiervoor gelden een aantal voorwaarden.
Voor een overzicht van deze voorwaarden, klik
hier.

Afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie voor overige doeleinden
Het is ook mogelijk NHG naast een nieuwe of aanvullende lening af te sluiten in verband met:

  • Het beĆ«indigen van geregistreerd partnerschap

  • Het erven van een woning

  • De afkoop van erfpachtcanon

  • Het beĆ«indigen van een duurzaam samenlevingsverband

  • Het verkrijgen van recht van volle eigendom van de grond


Wat kan ik maximaal lenen met een NHG?
Je maximale lening met NHG bedraagt €350.000,-.

Bij het kopen van een bestaande woning wordt rekening gehouden met bijkomende kosten. De koopsom of taxatiewaarde mag hierdoor niet meer zijn dan € 312.500,00.

Bij nieuwbouw geldt hiervoor een bedrag van € 324.074,07.