Mijn eerste koophuis.nl

Zelf een woning zoeken

Het zelf zoeken van een woning is goedkoper dan wanneer je de zoekopdracht uitbesteedt aan een makelaar, maar het kan wel lastig zijn. Als particulier, en zeker als starter, weet je niet altijd waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte woning. Bovendien heeft een makelaar eerder toegang tot het actuele huizenaanbod dan jij als particulier. Niettemin kan het de moeite waard zijn zelf een kijkje op de huizenmarkt te nemen.

Wanneer je zelfstandig op zoek gaat naar een eerste woning, zijn hiervoor verschillende opties:

Het internet
Op het internet zijn verschillende sites die een actueel overzicht geven van de woningmarkt. Voorbeelden hiervan zijn www.funda.nl en www.jaap.nl. Natuurlijk zijn er veel meer woningsites waarop je terecht kunt. Het internet is een snelle en makkelijke manier om een duidelijk overzicht te krijgen van het actuele woningaanbod.
Woningsites zijn op te delen in twee groepen: sites van makelaarsorganisaties en onafhankelijke websites. De websites van makelaarorganisaties tonen alleen het aanbod van aangesloten makelaars. De onafhankelijke sites (zoals Funda en Jaap) bieden een zo uitgebreid mogelijk aanbod.

Kranten
Bijna iedere krant heeft een woningspecial. In de meeste dagbladen verschijnt deze iedere zaterdag. Deze woningspecials bieden je een overzicht van het landelijke of regionale woningaanbod.

Via via

Vaak kun je ook via familie, vrienden en kennissen een woning vinden. Via via kom je erachter dat er ergens een woning te koop staat die aan jouw wensen voldoet.


Wanneer je zelf op zoek gaat naar een woning, is het van belang om te weten of de vraagprijs voor een woning reƫel is. Om dit na te gaan kun je kijken naar de Woningwaardemeter. Het is ook raadzaam de ontwikkeling van de huizenprijzen in de gaten te houden.

Tip
: Doe tijdens de bezichtiging van een woning nooit gelijk beloftes. Laat wat je gezien hebt eerst even thuis bezinken alvorens je belangrijke beslissingen neemt. Bekijk eerst meerdere woningen zodat je vergelijkingsmateriaal hebt.