Effectenhypotheek
Je betaalt bij de effectenhypotheek alleen rente. Je lost de lening dus niet af. Verder wordt er éénmalig een bedrag in een beleggingsfonds gestort. Een verschil met de beleggingshypotheek is dat niet de verzekeraar, maar jijzelf belegt. Hierdoor bouw je een vermogen op. Hiermee kun je aan het eind van de looptijd je hypotheek aflossen. De beleggingsrisico’s voor de effectenhypotheek zijn hetzelfde als bij de beleggingshypotheek. Voor nadere informatie hierover kun je kijken bij Beleggingshypotheek. Een extra risico dat de effectenhypotheek met zich mee brengt, in tegenstelling tot de beleggingshypotheek, houdt verband met de éénmalige inleg van je geld. Het kan zijn dat je net een slecht moment treft om te beleggen.
Je leent bij de effectenhypotheek vaak meer dan de executiewaarde, doordat de eenmalige inleg meegefinancierd wordt. De rente over dit bedrag is niet aftrekbaar.
Voordelen
-
Je profiteert van maximaal belastingvoordeel. Je hebt namelijk recht op maximale fiscale aftrek omdat je niet tussentijds aflost.
-
Je bent niet gebonden aan de regels voor levensverzekeringen, aangezien een levensverzekering niet verplicht is wanneer je een effectenhypotheek afsluit.
-
Je hebt veel beleggingsvrijheid.
-
Er worden geen verzekeringskosten in rekening gebracht (in tegenstelling tot de beleggingshypotheek).
-
De bruto- en netto maandlasten blijven gelijk gedurende de looptijd van de lening.
Nadelen
-
Het resultaat van je belegging is onzeker. Onder Beleggingshypotheek kun je meer lezen over de gevolgen hiervan.
-
Je laat je nabestaande geen financiële zekerheid na.
Deze hypotheekvorm is geschikt voor mensen die gedurende de looptijd van maximale hypotheekrenteaftrek willen genieten.
Bij deze hypotheekvorm moet je bereid zijn een bepaald risico te lopen.